Sitemap for www.aktivekvinderbramming.dk Aktive Kvinder Bramming
Aktive Kvinder Bramming

Turen med AK til Christiansfeld og Løgumkloster


Aktive Kvinder holdt aktiv fridag

 

Vejrmeldingen lød på ustadigt den morgen klokken 8.45, vi drog af fra Bramming med Darum Busser –med Jels, Christiansfeld og Løgumkloster som mål for et heldagsarrangement. 34 kvinder og to mænd – plus chauffør Kai-Ivan Jensen i dugfrisk morgenhumør.

Det var AktiveKvinder Bramming, der stod som initiativtager, og det var foreningens jomfrutur. Det bliver dog næppe en enlig svale, for dagen igennem lød kun tilfredse kvindestemmer. Og da vi nåede Bramming igen klokken 18, opfordrede alle Jette Davidsen og Aase Nielsen til at gå i tænkeboks med hensyn til, hvor2017-udflugten skal gå hen.

  • Det begyndte vist egentlig på sidste generalforsamling, hvor vi efterlyste ideer og forslag til, hvad vi skulle tilbyde vore godt 100 medlemmer i næste års program. Her blev så bl.a. sagt en udflugt med indhold, socialt samvær og guide på de destinationer, vi nåede frem til, fortæller formand Jette.

Det blev så til besøg og rundvisning i den gamle by, som nu er optaget på Unescos verdensarvliste og dermed kendt for meget mere end honningkager og placeringen ved den famøse landegrænse fra 1864-nederlaget. Klokkespillet i Løgumkloster var et andet ønske.

Og de to ønsker kunne snildt kombineres således, at der også blev tid til både formiddagskaffe, middag og eftermiddagskaffe, viste det sig.

Rent praktisk kontaktede Jette så Darum Busser. Her gik Kai-Ivans hustru Birgitte, i gang med at få aftaler på plads med guider og med det fine gamle Brødremenighedens Hotel i Christiansfeld, hvor hele selskabet nød en dejlig middag.

Først gik det dog sydover via Ribe og Rødding, der var ved at vågne. Snakken gik hyggeligt i bussen – næsten som man mindes det fra barndommens skoleudflugter. Første pitstop var ved Jels sø, hvor Kai-Ivan serverede kaffe/te og smurte rundstykker ved nogle haveborde i nærheden af et toilethus ved søen, hvor vikingeskibet glimtede i den morgensol, der nu var ved at blive til dag.

Videre gik det ad de små veje, forbi Dansk Klokkemuseum ved Farris og videre mod første mål. Majshøsten var i fuld gang overalt, og himlen blå. Alt i bussen åndede fridag og udflugt i godt selskab.

Klokken 11 mødte vi vore to vidende og kompetente guider ved brønden på kirkepladsen midt i den meget systematisk næsten matematisk opbyggede Christiansfeld, der blev grundlagt som brødremenighed i 1773 og – takket være bl.a. A.P.Møller- og RealDania fondede er bevaret og restaureret, så byen nu er kommet på UNESCOs verdensarv-liste.

Vi fik en grundig fortælling om brødremenigheden – en evangelisk-luthersk frimenighed med udspring i den herrnhutiske pietisme i Tyskland og med en – udefra betragtet –besynderlig dobbelthed i sin filosofi: Vi er alle frie og lige, hedder det. Alligevel deler man alt op efter køn. Kvinder og mænd boede i hver sin ejendom, gik på hver sin skole. Der var brødrekor, søstrekor, ægtekor, enkekor o.s.v.Ja, selv på Gudsageren ligger mænd og kvinder begravet i hver sin side af kirkegården.

Men smuk, enkel og helt uden distraherende udsmykning tager den hvidmalede kirkesal imod. Brødremenigheden har i dag 345 medlemmer her i landet, hvoraf små 150 bor iChristiansfeld.

Efter det historiske vingesus og spadsereturen til Gudsageren var der dækket op til det brammingensiske selskab i Brødremenighedens Hotel. Igen en bygning, der emmede af historie og enkelhed. Smuk og indbydende, ligesom hakkebøffen var god og desserten – lakridsfromage på honningkagebund – lækker.

Midt på eftermiddagen entrede vi igen Darum Bussen og kørte sydvestover til Løgumkloster, hvor klokkespillet lød udover parken og byen. En ung, dygtig organist og klokkenist (det hedder det!) tog imod – først med smukt klokkespil og herefter tilbud om på eget ansvar at gå til tops i klokketårnet. Hvilket adskillige af de aktive kvinder gjorde.

Før vi igen sprang i bussen, nåede vi lige en lynvisit i den smukke Løgumkloster Kirke, som ligger nabo med byens smukke refugium.

SÅ var klokken også ved at være for hjemadgående. Kai-Ivan startede bussen og kørte mod vest. Parkeringspladsen ved Sølsted Plantage var sidste pitstop, og her vankede der kaffe med hjemmebag fra Jette og Aase. En lille halv time senere gik det hjemover, og ved 18-tiden nåede vi Mødestedet, hvor der blev sagt tak for en dejlig og veltilrettelagt tur.

 

Kommentarer fra deltagende AKTIVE KVINDER:

Formiddagskaffe ved Jels sø: Anna Holmgaard fra Tjæreborg sammen med tre søstre: Inga Hansen,Tjæreborg, Tove Hansen, Ålbæk, og Elly Sørensen, Ålbæk: Vi har glædet os. Det er sådan lige en én-dags ferie. Og nu dukker solen frem af disen. Det skal nok blive godt, er firkløveret enige om.

 

Det har været en dejlig dag. Det vil være godt, hvis det kan blive en tradition med sådan en udflugts-fridag hver sommer. Og ja. Vi syntes da, det var lidt dyrt, da vi lige læste det. 550 kroner. Men det er jo billigt for alt det, vi har fået og set og oplevet. Vi kommer afgjort igen.

Enigheden var stor her blandt Bodil Møller, Else Marie Tambor, Bodil Mølgaard, Rita Hald og LillySørensen.


Artiklen er skrevet af Kirsten Enevoldsen fra UGEAVISEN BRAMMING, som var med på turen.VELKOMMEN
Foreningens historie
BESTYRELSEN 2016/2017
NYT FRA BESTYRELSEN
PROGRAM 2017/2018
PROGRAM 2016/2017
PROGRAM 2015/2016
PROGRAM 2014/2015
PROGRAM 2013/2014
PROGRAM 2012/2013
Afholdte arrangementer 2012/13
Netværksgrupper 2016/2017
NYT MEDLEM/orientering
Årets AKTIVE KVINDER 2007-2012